• Millî Kültür

  • Millî Kültür

  • Kültür, milli; medeniyet, milletler arasıdır.

  • "Medeniyet gül alıp gül satmak, gülü gül ile tartmaktır. Ömer Özercan

Copyright 2024 - Custom text here

Anadolu'nun en büyük kervansarayı restore edilecek

"Sultan han" olarak adlandırılan Anadolu'nun en büyük kervansarayına restorasyon çalışmaları Mart ayında Aksaray ilindeki Sultan hanı kasabasında başlayacak. Kervansarayı sekiz yüz yıl önce Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından İpek Yolu üzerindeki yolculara sığınma ve koruma sağlamak için yaptırılmıştır.

6 milyon TL'lik restorasyon projesi, halı dokumacılığı, bakır, seramik ve tekstil atölyeleri gibi geleneksel el sanatlarını sergileyecek ve hepsi tarihi kervansarayda bir halı müzesi ile bütünleşecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Kemalettin Cengiz Tekinsoy, binanın Türkiye için büyük önem taşıdığını ve Tuz Gölü yakınındaki özel korunan bir alanda yer aldığını söyledi.

Tekinsoy, projenin muhtemelen tamamlanması üç yıl süreceğini belirterek, hem kentin hem de tarihi binanın kendisinin korunmasını destekleyeceğini de sözlerine ekledi.

Restore edilmiş kervansaray Aksaray'ın değerine katkıda bulunacak kültürel, turistik ve sosyal bir tesis olacak.

Sultanhın Belediye Başkanı Fahri Solak, 60 yıl önce kervansaray'ın restore edildiğini ve yeni projenin orijinal binaya uygun olarak yürütüleceğini vurguladı.

Belediye başkanı, Sultan Han'ın Selçuklu yapısı hem Türkiye hem de dünyanın en büyük kervansarayı, her yıl 500 bin turist çekiyor.

Restorasyon projesi, eksik iki buçuk metre düşünce taş duvarı kervansarayın önüne entegre edilecek ve üst katlardan gelen su akışını da önleyecektir.

Selçuklu mimarisi, Konya'dan Aksaray'a kadar uzanan ve İran'a doğru devam eden İpek Yolu ticaret yolunda Suriye mimar Muhammed bin Halvan el-Dimaşi tarafından Selçuklu sultanı I. Kayukubad'ın yönetimi sırasında 1229'da ticaret yolu boyunca inşa edilmiştir.

AA

f t g m